Gummitryck

Gummitryck – fyrfärg och/eller monokromt och cyanotypi

Gummitrycket är den klassiska processen som användes under piktorialismen (eller konstnärstiden) vid sekelskiftet till 1900-talet. Den började användas under 1890-talet, då man upptäckte på 1850-talet fotografier gjorda på silver hade en tendens att blekas bort. Även om den är beständig så blev den mest känd för sina stora möjligheter att påverka bilden under framkallningen. Därför har varit och är populär bland konstnärer som Henry B. Goodwin i Sverige vid seklets början. Under 1980-talet använde Lennart Olsson processen för att gestalta broar.

En blandning av pigment och gummi arabicum tillsammans ett ljuskänsligt ämne penslas först ut på ett kallpressat väl limmat bomullslump papper. Bilden kontaktkopieras i en UV-box med ett negativ. Efteråt framkallar du bilden genom att de oexponerade delarna sköljs bort.

Ett gummitryck tillverkas av ett antal lager för att ge önskad färg och eller tonskala. Det innebär att du kommer behöva ett eller flera negativ för att bygga upp bilden. Varje lager kan dessutom ha olika pigment och därmed färg. Negativ efter negativ lär du dig passa in på föregående tryck.  Ett gummitryck består vanligen av tre till fyra lager. Papperskvalitén och limningen av dito sätter gränsen på antalet lager innan papperet börjar lösas upp.

Cyanotypi används av en del gummitryckare för att göra färgbilder och det blir då det första lagret. Det är en bra start för ett fyr- eller trefärgstryck och ersätter cyanlagret. I workshopen får du cyanotypin demonstrerad.

Du kommer utgå från ett digitalt negativ som du lär dig skriva ut under workshopen. För att få den högsta kvalitén används sex stycken olika svarta och grå färger som amerikanen Jon Cone tagit fram speciellt för att göra negativ och har kalibrerats till processen som du kommer använda. Beroende på ditt intresse har du möjlighet att lära dig mera om detta under workshopen. Huvudinnehållet är dock att göra gummitryck. Negativet kontaktkopieras i en UV-box och framkallas därefter.

Innan workshopen mejlar du antingen en färg eller två svartvita bilder som du kommer arbeta med.

Kunskapsmål

Efter att genomgått workshopen kommer du veta vilka krav som ställs på ett negativ och för att kunna självständigt framställa en cyanotypi och ett gummitryck. Du kommer också kunna göra en manuell framkallning där du förändrar mellan balansen delar av bilden. Till workshopen får du en manual som beskriver processen och dess steg.

Förkunskaper

Intresse för fotografi, akvarellmålning eller grafik och hantverk

Svårighetsgrad

Lätt

Gruppstorlek

1 – 2 personer

Tid

2 dagar, 16 h

Tidpunkt planeras tillsammans med deltagarna.Anmälan

Hur du anmäler dig