Våtplåt – landskap

Våtplåt – landskap

Landskapet kring Strömsholm har stora kvalitéer med ett kulturarv av ekar, slott, trädgårdar och hagar med hästar och kor. Detta gör fotograferingen till ett nöje i att avbilda detta unika. Våtplåten har sedan sin barndom använts för att dokumentera landskapet. Inför att järnvägen skulle överbrygga den amerikanska kontinenten, från öst till väst, användes våtplåten för att en tidig dokumentation av det amerikanska landskapet

Våtplåten kräver att du tar med dig mörkrummet ut i landskapet. Du kommer arbeta först med en storformatskamera och plåtar som är 4×5” stora. För att genomföra fotograferingen tar du med mörkrummet ut i landskapet, plåten prepareras och framkallas där i samband med fotograferingen. Plåten får inte torka för då blir det ingen bild.

Ljuset i landskapet kommer skifta och du får lära dig hantera det för att kunna exponera rätt. Till skillnad mot en vanlig film är våtplåt också känslig för ultraviolett ljus och det är osynligt för människan. Våtplåten kommer se landskapet som en fjäril eller humla gör.

Under den andra dagen går du upp tidigt för att fånga morgonljusets kvalitéer i landskapet.

För att få med utrustningen använder vi en flakmoppe eller cykelkärra.

Under andra dagen får du möjlighet att gå upp i storlek från 4×5” till 5×7” eller 8×10”.

Om du har en egen våtplåtutrustning får du givetvis ta med dig denna.

Kunskapsmål

Efter att genomgått workshopen kommer du kunna planera och genomföra en våtplåtfotografering i landskapet. Du får lära dig vad du behöver och hur du kan skaffa dig detta. Till workshopen får du en manual som beskriver processen och dess steg.

Förkunskaper

Erfarenhet av våtplåt i studio eller motsvarande

Svårighetsgrad

Medel

Gruppstorlek

2  personer

Tid

2 dagar, 16 h

Tidpunkt planeras tillsammans med deltagarna.

Våra workshop:s i våtplåt ligger för närvarande på is.